Patarimai kaip prižiūrėti šuns pėdutes žiemos metu

Norime pasidalinti paprastais patarimais kaip prižiūrėti šuns pėdutes ir kailį šaltuoju sezono metu. Ne tik oro temperatūrai nukritus žemiau nulio privalome rūpintis savo šuns pėdutėmis, bet ir visų sezonų metu, ypač šaltojo. Barstomos druskos ant šaligatvių yra itin kenksmingos jūsų augintiniui ir gali ilgam pažeisti jūsų šuns odos paviršių. Tiesiog prisiminkite savo pabaltavusius batus ar baltai išmargintą druskomis automobilio paviršių ir tada žvilgtelėkite į savo keturkojį bei jo kailiui ir odai keliamą druskų pavojų. Todėl keletas paprastų patarimų gali padėti jums išvengti ilgų ir brangių vizitų pas VET gydytoją, o svarbiausia - šuns negalavimų.

Šuns nagų pėdučių priežiūra

Pradėkime nuo higieninių priežiūros dalykų - nagų priežiūra. Žiemos metu ypač svarbu trumpinti augintinio nagus, nes šuo mažiau laksto kietu paviršiumi, asfalto danga, ko pasekoje nenudildo savo nagiukų. Taip pat atkreipiame dėmesį, kad ilgi nagai gali lengviau įstrigti ar nulūžti.

Atkreipsime dėmesį, kad nagų priežiūra laba isvarbi ne tik šaltuoju metu, bet visus metus. Patys esame susidūrę su tokia situacija, kai šuo vasarą žaisdamas terasoje su kamuoliuku, vos neliko be piršto: nagas įstrigo tarp terasos lentų, o išsigandęs šuo pradėjo drąskytis it laukinis žvėrelis ir tik sėkmės dėka neišsiplėšė nago. Pakirpti nagučius rekomenduojame periodiškai.

Šuns tarpupirščių priežiūra

Kitas svarbus momentas: šuns tarpupirščių priežiūra. Itin svarbu patrumpinti šuns plaukus tarpupirščiuose. Ypač pasirodžius pirmajam sniegui. Sniegas, barstoma druska ir kiti nešvarumai lengvai įsivelia augintinio kailyje. Turbūt esate susidūre su situacija kai augintinio kailyje susidaro sniego ir plaukų kamuoliukai. Įsidėmėkite, kad jie jūsų keturkojui ne tik trugdo judėti, bet yra pavojingi ir šuns sveikatai. Gumuliukai susikaupę kailyje gali lengvai pažeisti gyvūno odą.

Ką tokiu atveju daryti ir kaip elgtis?

Specialistai rekomenduoja trumpinti pasivaikščiojimo laiką arba periodiškai nuimti nuo augintinio kailio susidariusius gumuliukus tiesiog pasivaikščiojimo metu. Jeigu šuo grįžęs po ilgesnio pasivaikščiojimo laižo kailį, odą ar pėdute, greičiausiai augintinio oda yra pažeista. Grįžus iš po pasivaikščiojimo, augintinį nuprauskite tekančiu šiltu vandeniu. Gerai nusausinkite šunį ir patepkite pėdutes kremu, gerai ištrinkite.

Rekomenduojame sudrausminti ir neleisti šuniukui to daryti. Nes augintinis taip gali sau padaryti dar daugiau žalos. Peržiūrėkite pėdutes, ar jose nėra įstrigusių akmenukų, žvyro ar druskų, jeigu šuo nenustoja laižyti pėdučių - kreipkitės į VET gydytoją.

Norint apsaugoti augintinio pėdutes nuo pažeidimų ir peršalimo, ypač aktualu ilgesnių pasivaikščiojimų metu patepti pėdutes veido, rankų ar lūpų kremu, kokosų aliejumi ar specialiai šuniukų pėdučių priežiūrai skirtomis priežiūromis. Atminkite, kad tiek vasarą per karščius, tiek ir žiemą per didelius šalčius, ilgi pasivaikščiojimai asfalto danga nerekomenduojami.