Kaip sportuoti kartu su šunimi?

Pavasariui įgaunant pagreitį ir šylant orams, daugėja sportuojančių gryname ore. Taip, šie metai išskirtiniai, nes sporto klubai ilgą laiką buvo uždaryti, tad norintys prasimankštinti ir palaikyti formą, darė tai lauke arba namuose. Gatvėse padaugėjo bėgiojančių, o žaidimų aikštelėse – bandančių sportuoti miesto gyventojų.

Pakalbinome sporto entuziastę,
trenerę, sporto bendruomenės „Parko chebra“ įkūrėją, laidos apie sportą „Pradėkime nuo pirmadienio“ kūrėją Ritą Girdvainytę, kuri taip pat yra didžiulė gyvūnų mylėtoja. Rita yra puikus įrodymas to, kad šuo ir sportas yra puikiai suderinami dalykai. Ji ir jos šuo kartu yra nubėgę ne vieną dešimtį kilometrų, dalyvavę bėgimo varžybose, tad nieko nuostabaus, kad neretai jos nuotraukose socialiniuose tinkluose pamatysite kartu sportuojantį labradoro veislės keturkojį draugą.

Aš pats, kadangi labai mėgstu bėgioti, keletą kartų esu išbėgęs su savo škotų terj
ere ir galiu drąsiai teigti, kad mano šuo tam tikrai nesutvertas. Ji gali valandą pozuoti prieš foto kamerą, jei, pavyzdžiui, darome guoliukų „Šlapia nosis“ fotosesiją, bet bėgant kas du žingsnius tenka stoti, nes ji nori pauostinėti žolę, stulpą, dėmę ant plytelių... O jeigu bandau daryti atsilenkimus, tai ji ateina palaižyti nosies arba prigulti ant kilimėlio. Tad šiandien klausiame Ritos, ar įmanoma misija į sporto treniruotes įtraukti savo šunį ir kaip tai padaryti?

Ar kiekvieną šunį galima išdresuoti sportuoti kartu?

Esu tikra, kad kiekvienas šuo gali įprasti dalyvauti jūsų treniruotėje namuose. Nors pilnai išsidūkti mažoje erdvėje augintiniui greičiausiai nepavyks, galite mokyti ir užtvirtinti komandas, kol sportuojate. Pavyzdžiui, jei laikote lentą, pritūpimą ar atliekate kitą izometrinį pratimą, kurio metu nejudate, tą patį gali daryti ir šuo  –  komanda „sėdėk“, „gulėk“ ir pan. Ilgainiui šuo supras, kad kol esate šioje padėtyje, iš jo taip pat tikimasi to paties –  puikus komandinis darbas! Žinoma,nepamirškite apdovanoti šunį skanėstais ir pagyrimais. Nepamirškite, kad sportuojant namuose itin svarbus jūsų ir augintinio saugumas –  neužkliūti baldų, neužgauti šuns ir nesusižeisti patiems.

Kaip šunį išmokyti gražiai bėgti šalia nestabčiojant?

Prieš pradėdami bėgioti su šunimi, įpratinkite jį gražiai eiti šalia ir pamažu didinkite tempą ir atstumus. Bėkite kartu tik tuomet, jei jūsų šuo gerai jaučiasi, jam nieko neskauda, jo sąnariai ir pėdutės sveikos. Net su sveiku gyvūnu krūvius didinkite pamažu. Geriausia įsigyti specialų bėgimo diržą ir petnešas –  taip būsite saugūs ir jūs, ir jūsų augintinis. Jei norite išvengti šuns uostinėjimo ir stabdymo, leiskite prieš tai jam pasivaikščioti ir atlikti gamtinius reikalus. Visgi nepamirškite, kad per uoslę šuo pažįsta pasaulį ir aplinką, todėl visiškai neatimkite iš jo tokios galimybės –  darykite pertraukas. Girkite šunį už gražų bėgimą šalia, o po treniruotės apdovanokite skanėstais. Įpratę bėgioti šunys greitai supranta, kad ši veikla skiriasi nuo įprasto pasivaikščiojimo ir su malonumu skuodžia pirmyn. Būkite dėmesingi, jei jūsų bėgantis šuo staiga bėgti nebenori ir pradeda stabdyti jus –  apžiūrėkite pėdutes ir stebėkite jo sveikatą.

Ką daryti, jei šuo trukdo jums darant mankštą?

Dažnai šunys treniruotės metu matydami savo žmogų aktyviai judant pernelyg įsiaudrina ir nusprendžia, kad šis vakarėlis skirtas jiems. Tuomet treniruotė gali būti sugriauta! Jei norite, kad augintinis pamažu priprastų prie jūsų sporto, pirmiausia gerai iškraukite jį lauke prieš savo treniruotę. Iš anksto patieskite kilimėlį namuose, leiskite šuniui ant jo pagulėti ir priprasti. Girkite šunį už gerą elgesį treniruotės metu ir stenkitės ramiai atlikti pratimus, kol augintinis bus užsiėmęs savo veikla arba stebės jus. Veiksmingas būdas nukreipti augintinio dėmesį nuo jūsų sporto –  iki tol neduoti jam mėgstamo žaislo ir ištraukti jį tik per savo treniruotę. Tuomet šuo šį laiką susies su geromis emocijomis ir bus užsiėmęs. Jei visgi šuniui svarbiau dūkti su jumis, saugiai žaiskite su juo sportuodami –  juk vis dėlto geras šeimos laikas kartu yra svarbiausia!